top of page
Αναζήτηση

Γιατί πρέπει να συνεχίσω να παίρνω αυτά τα φάρμακα, ειδικά όταν έχουν τόσο σοβαρές παρενέργειες;

Όλα όσα βάζουμε στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του οργανισμού μας.


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως τα κορεσμένα λιπαρά που λαμβάνουμε από την κακή διατροφή και το γρήγορο φαγητό, μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο; Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια. Οι αυξημένες θερμίδες που λαμβάνει ο οργανισμός αποτελούν παράγοντα παρουσίασης της παχυσαρκίας και του διαβήτη στους ενήλικες. Ακόμη και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ίσως ακόμη και σε καρκίνο του πνεύμονα.


Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν φαίνεται να διαμαρτύρεται ή να λαμβάνει τα μέτρα της από τις παρενέργειες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Αλλά όταν ακούμε ότι πρέπει να λαμβάνουμε φάρμακα, ίσως και δια βίου, υπερτιμούμε τις παρενέργειες και αποφασίζουμε ότι αυτό το φάρμακο δεν είναι για εμάς!


Σχεδόν όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Η μη λήψη φαρμάκων έχει επίσης παρενέργειες. Για παράδειγμα, οι θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη και ακιτρετίνη, οι οποίες μπορεί να ελέγχουν τη νόσο αλλά παρουσιάζουν τον κίνδυνο τοξικότητας των οργάνων, τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και κακοηθειών, καθώς και τη μακροπρόθεσμη εμφάνιση αυτοάνοσων αποκρίσεων.


Το θέμα εδώ είναι ο κίνδυνος έναντι του οφέλους!

Αξίζει ο κίνδυνος που σχετίζεται με αυτή τη θεραπεία το όφελος που μπορείς να περιμένεις;

Υπάρχει τρόπος παρακολούθησης ή ελαχιστοποίησης των πιθανών παρενεργειών;


Να θυμήσουμε εδώ ότι στα χρόνια θέματα υγείας, ο ασθενής και ο γιατρός συνεργάζονται στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία, έτσι για μια σωστή διαχείριση της κατάστασης είναι σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ τους.


Εάν εσύ, ως ασθενής, πρόκειται να πάρεις κάποιες αποφάσεις που αφορούν την λήψη της φαρμακευτικής σου αγωγής ή θέματα που αφορούν την θεραπεία σου, πρέπει πρώτα να διενεργήσεις την προσωπική σου έρευνα μέσα από την επικοινωνία σου με επαγγελματίες υγείας και την ενημέρωση σου από έγκυρες πηγές πληροφόρησης.


Μόλις ολοκληρώσεις την έρευνα σου, κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με τον προσωπικό σου γιατρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω του φόρτου εργασίας του γιατρού και του περιορισμένου χρόνου που μπορεί να αφιερώνει σε κάθε ασθενή είναι καλό να πας προετοιμασμένος με μια λίστα ερωτήσεων. Με αυτό τον τρόπο θα πάρεις τις αποφάσεις και τις απαντήσεις που επιθυμείς, καθώς μπορείς να συζητήσεις τις ανησυχίες σου σχετικά με διάφορες θεραπευτικές επιλογές.



Τελικά, εσύ αποφασίζεις τι μπαίνει στο σώμα σου. Η απόφασή σου πρέπει να είναι μια τεκμηριωμένη απόφαση που βασίζεται σε έρευνα, συζήτηση με τον επαγγελματία υγείας και στάθμιση κινδύνου έναντι οφέλους. Κανείς δεν πρόκειται να το κάνει αυτό για εσένα.



Είναι η ασθένειά σου, η θεραπεία σου και η ζωή σου.


42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page