top of page
Αναζήτηση

Τα 3 Ε που θα σε βοηθήσουν στη διαχείριση της κόπωσης

Η διαχείριση της κόπωσης απαιτεί μια τριπλή προσέγγιση:

1. Εντοπισμός των πηγών κόπωσης,

2.Έλεγχος και ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της πηγής κόπωσης και

3. Εξοικονόμηση ενέργειας.




Η κόπωση μπορεί να είναι παρενέργεια φαρμάκων, αποτέλεσμα ακανόνιστου και διακοπτόμενου ύπνου, έλλειψη σωματικής άσκησης, ανωμαλίες σακχάρου στο αίμα, αναιμία, πόνος, κατάθλιψη, μια σειρά άλλων παραγόντων ή συνδυασμός τους.


Πάρε το φακό του ντετέκτιβ και μέσα από την παρατήρηση και την καταγραφή μπορείς να ανανκαλύψεις τις πηγές της κόπωσηςσου. Συζήτησε το φαινόμενο της κούρασής σου με το γιατρό, ώστε θα μπορεί να αποκλήσει βιολογικές αιτίες.


Εάν η πηγή της κόπωσης σου είναι βιολογική ή αποτέλεσμα των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να σου δώσει ο γιατρός σου.

Εάν η πηγή της κούρασής σου είναι συναισθηματική, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ένα health coach, όπου μέσα από τη μέθοδο των δυναμικών ερωτήσεων και σημαντικών εργαλείων να λάβεις ενδυνάμωση.


Μην ξεχνάς μπορεί το θέμα της κόπωσης να μην μπορεί να λυθεί στο 100% παρόλα αυτά με επιμονή και με βοήθεια, μπορείς να εντοπίσεις τις πηγές της κούρασής και να εφαρμόσεις έλεγχο ]στη κατάσταση μέσα από την ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σου.


Ακόμα κι αν έχεις εντοπίσει τις πηγές και κάποιες λύσεις για την κόπωση, μπορεί και πάλι να κουράζεσαι εύκολα. Εδώ υπάρχουν τρεις ακόμη στρατηγικές. Αρχικά, εξετάσαι ξανά τους στόχους σου. Δεύτερον, χώρισε τις εργασίες σε λογικά και εφικτά μέρη. Τρίτον, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να ξεκουράζεσαι όταν το χρειάζεσαι.


Ζούμε σε μια κοινωνία προσανατολισμένη στους στόχους. Αυτός ο προσανατολισμός στο στόχο παραμένει σε πολλούς από εμάς σε όλη την ενήλικη μας ζωή. Όταν έχεις μια χρόνια ασθένεια ή αναπηρία, μπορεί να συνεχίζεις να βάζεις στόχους που είναι πιο κατάλληλοι για άτομα υγιή.


Στη περίπτωση μιας χρόνιας κατάστασης υγείας δεν αρκεί να έχεις ένα στόχο για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή με την χρόνια ασθένεια σου. Όταν βάζεις έναν μη ρεαλιστικό στόχο, εκθέτεις τον εαυτό σου στην αποτυχία. Κάθε αποτυχία θα διαβρώσει την αυτοεκτίμησή ,ακόμη και την απλή σου προσπάθεια θα την θεωρήσεις ανέντιμη.


Ο καθορισμός στόχων στις χρόνιες ασθένειες ξεκινά με ένα απλό μάντρα,

"Τι μπορώ να κάνω για να φροντίσω τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή;" Τότε κάντο!


Χώρισε τις εργασίες σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα και ξεκουράσου μεταξύ τους. Αντί να καθαρίσεις μια ολόκληρη ντουλάπα, οργανώσε μόνο ένα ράφι. Αντί να πλείνεις ολόκληρο το αυτοκίνητό σου, πλύνε το εσωτερικό του παρμπρίζ. Αντί να καθαρίσεις ολόκληρο το σπίτι με τη μία, σηκώσου και καθαρίσε κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών διαφημίσεων και μετά καθίσε ξανά και ξεκουράσου.


Γράψε κάτι που θέλεις να πετύχεις. Χώρισε το σε μικρά βήματα. Χώρισε κάθε βήμα σε μικρότερα βήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να μαγειρέψεις δείπνο. Ποια βήματα αφορούν; Αποφάσισε τι θα μαγειρέψεις, βεβαιώσου ότι έχεις τα υλικά και μετά μαγείρεψε. Ακόμα και οι μικροί στόχοι έχουν πολλά περισσότερα μικρά βήματα.


Όταν αναλύεις μια εργασία στα μικρότερα της στοιχεία, συνειδητοποιείς πόσα έχεις καταφέρει. Όταν αναγνωρίζεις όλα τα μικρά επιτεύγματα σου που αφορούν κάτι που φαίνεται σαν μια απλή εργασία, όπως το μαγείρεμα του δείπνου, η αυτοεκτίμησή σου θα βελτιωθεί καθώς ολοκληρώνεις κάθε μικρό βήμα.


Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Κάποιες φορές θα τα καταφέρεις και κάποιες άλλες όχι. Εντάξει. Κάνε ότι μπορείς. Ξεκουράσου όταν χρειάζεται, πριν εξαντληθείς. Μην λιθοβολείς τον εαυτό σου για αυτό που δεν έκανε. Αντίθετα να είσαι ευγνώμων για όσα κατάφερες. Αντί να διατηρείς μια λίστα με "εκκρεμότητες", γιατί να μην προσπαθήσεις να κρατήσεις μια λίστα "για όσα πέτυχα/έκανα";


Εάν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου, δοκίμασε ένα μικρό παιχνίδι αντιστροφής ρόλων. Να προσποιηθείς ότι είσαι υγιείς και ότι νοιάζεσαι πολύ για κάποιον που έχει την κατάστασή σου. Τι θα περίμενες από αυτόν τον άρρωστο; Πώς θα του συμπεριφερόσουν; Δεν αξίζεις αυτού του είδους τη μεταχείριση, ειδικά από τον εαυτό σου; Τι χρειάζεται να κάνεις για να φροντίσεις τον ίδιο σου τον ΕΑΥΤΌ αυτή τη στιγμή;





63 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page