top of page
Αναζήτηση

Σχέδιο διαχείρισης Ενέργειας

Ξυπνάς και νιώθεις κουρασμένος και υποτονικός τα περισσότερα πρωινά;

Έχει γίνει ο καφές το εργαλείο που θα σου τροφοδοτήσει τη μέρα σου;


Εάν αυτό σου ακούγεται οικείο, ήρθε η ώρα να απορρίψεις τις γρήγορες επιλογές που σου δίνουν πρόσκαιρα αποτελέσματα, όπως ο καφές, και να βασιστείς σε ένα σχέδιο διαχείρισης ενέργειας.


Τα οφέλη από το σχέδιο διαχείρισης ενέργειας είναι να νιώθεις καθημερινά ευτυχισμένος και εύκολα να μπορείς να μετατρέπεις τις καθημερινές δυσκολίες σε ευκαιρίες. Ακόμη σου προσφέρει σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία. Τα υψηλά επίπεδα θετικής ενέργειας αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν τα επίπεδα της κατάθλιψης και του άγχους και αναπτύσσουν ένα παραγωγικό τρόπο ζωής.


Εστιάζοντας στα επίπεδα ενέργειας οι δείκτες τιμών της υγείας μπορούν να διατηρηθούν στα επιτρεπτά όρια, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και άλλα.

Τι είναι η διαχείριση ενέργειας;


Σκέψου πως η ενέργειά σου είναι ένας περιορισμένος πόρος, όπως τα χρήματα σε έναν λογαριασμό. Ξεκινάς τη μέρα σου με ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορείς να ξοδέψεις. Το χρηματικό αυτό ποσό όπως και η ενέργεια σου ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο με βάση κάποιους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ύπνος, τα επίπεδα στρες, η κατάσταση υγείας και ο τρόπο ζωής.


Καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιείς πολλαπλές συναλλαγές (δραστηριότητες) καθώς με αυτό τον τρόπο αποσύρεις ενέργεια και καταθέτεις επίσης στο λογαριασμό σου. Παρόλο που ενδέχεται να μην έχεις πάντα τον έλεγχο σε δραστηριότητες που σου εξαντλούν την ενέργειά, μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου για να καταθέτεις περισσότερη ενέργεια στο λογαριασμό σου.

Τι συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο διαχείρισης ενέργειας;


Μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειας σου με φυσικό τρόπο, χωρίς την ιδιαίτερη χρήση του καφέ ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Μέσα από την καθημερινή σωματική άσκηση αυξάνεται η κυκλοφορία του οξυγόνου στον οργανισμό, όπως και τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η τελευταία βοηθά στο να έχουμε καλύτερη διάθεση. Η υγιεινή διατροφή και ο συνδυασμός τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, αποτελούν έναν δυνατό συνδυασμό για να εισπράξεις περισσότερα οφέλη και ενέργεια. Επίσης η διαχείριση του άγχους , η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο αποτελεί διαδικασίες για να ελέγξεις τα επίπεδα της ενέργειας σου.


3+1 σημαντικά μυστικά


1) Κάνε κάτι σημαντικό κάθε μέρα

Σημαντικό είναι ένα μικρό βήμα που μπορεί να επιφέρει την μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου όταν είναι καθημερινά επαναλαμβανόμενο. Κάτι που νιώθεις ότι σου δίνει ενέργεια. Άνοιξε το συρτάρι με τα κρυφά σου ταλέντα και ένταξε το αγαπημένο σου ταλέντο στη ρουτίνα σου. Αυτό μπορεί να είναι το μαγείρεμα ενός υγιεινού γεύματος ή η ζωφραφική. Η εστίαση σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο θα σε βοηθήσουν να αξιοποιείς και να διατηρείς την ενέργειά σου με τρόπους που θα αποδώσουν το καλύτερο σε εσένα.


2) Παρακολούθησε την ενέργεια σου

Αξιολόγησε τη «ένταση» της ενέργειας σου κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικές φάσεις. Χρησιμοποιώντας την βαθμολογία από το 1 έως 10, με το 10 να είναι το υψηλότερο επίπεδο ενέργειας. Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες της ημέρας σου, ώστε να μπορείς να προσδιορίσεις τα άτομα ή τις δραστηριότητες που σε επηρεάζουν περισσότερο.


3) Πραγματοποίησε στοιχειώδεις αλλαγές

Μόλις αντιληφθείς ποια άτομα ή γεγονότα σου σαμποτάρουν την ενέργεια, σκέψου τα επόμενα βήματά σου. Μην αντιμετωπίσεις τα πάντα ταυτόχρονα, αλλά κάθε φορά επέλεξε μια κατάσταση ή ένα γεγονός που η βελτίωση της/του είναι πιο σημαντική για εσένα εκείνη την περίοδο και θέσε τους στόχους σου όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο. Δράσε τώρα!

Για παράδειγμα, εάν η αποδιοργάνωση στο σπίτι σου είναι μια μεγάλη πηγή καθημερινής πίεσης, επέλεξε ένα ντουλάπι ή συρτάρι για να καθαρίσεις κάθε εβδομάδα αντί να καταπιέσεις τον εαυτό σου να τα κάνει όλα ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, προχώρησε στον επόμενο στόχο όταν αισθανθείς έτοιμος/η.


4) Προγραμμάτισε και δώσε προτεραιότητα

Σημείωσε τις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που τα επίπεδα της ενέργειας σου τείνουν να είναι στο μέγιστο και αισθάνεσαι φρέσκος και παραγωγικός. Αποφάσισε πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτές τις στιγμές δίνοντας προτεραιότητα σε σημαντικές εργασίες.


26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page