top of page
Αναζήτηση

Το «φάρμακο» για την απόλυτη υγεία

Το μυστικό της επιτυχίας για την καλή υγεία είναι να κάνουμε τα σωστά πράγματα, στο σωστό μέρος, τον κατάλληλο χρόνο, με τον σωστό τρόπο. Με λίγα λόγια να θέτουμε στόχους που θα βελτιώσουν την υγεία μας και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της ζωής μας. Μαζί με επιμονή, υπομονή μα πάνω από όλα μεθοδικότητα έρχεται η υγεία.


Τα μικρά βήματα είναι αυτά που φέρνουν τα μεγάλα αποτελέσματα.

Το πρώτο βήμα είναι αυτό που αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων. Είναι το σημείο που πρέπει να σκεφτόμαστε και να εστιάζουμε γιατί είναι και το μοναδικό σημείο που μπορούμε να ελέγξουμε.


Όταν ρωτήσω κάποιον ποιος είναι ο στόχος που θα σου φέρει υγεία η απάντηση είναι:

-«Να αρχίσω δίαιτα»,

-«Να βάλω την γυμναστική στη ζωή μου»,

- «Να ελέγξω το σάκχαρό μου»,

-«Να μειώσω τις επιπτώσεις της ασθένειας μου που επηρεάζουν την καθημερινότητα».


Οι παραπάνω υποθέσεις δεν αποτελούν στόχους αλλά απλά ευχές. Γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος να έχω υγεία.


Τι εννοούμε όταν λέμε θέτω EΞΥΠΝΟΥΣ (S.M.A.R.T) στόχους υγείας;


Η ανάθεση και η υλοποίηση των στόχων συνδέεται με το πλάνο δράσης, που για τον καθένα είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση. Όταν αναφερόμαστε στους έξυπνους στόχους αναφερόμαστε στα χαρακτηριστικά που δύναται να έχει ένας στόχος για να είναι υλοποιήσιμος και αποτελεσματικός. Τα χαρακτηριστικά αυτά στηρίζονται στα ακρωνύμια της λέξεις SMART όπου αναλύεται στην συνέχεια.



Πόσο σημαντικό είναι να έχεις θέσει τους δικούς σου στόχους ;


Οι στόχοι αποτελούν τον χάρτη που σου δείχνει τον προορισμό σου και σε κρατούν ενεργό. Αποτελούν την πυξίδα όπου μπορούν να σε κρατήσουν μέσα στην πορεία σου, αποδοτικό και αποτελεσματικό.


Γνωρίζοντας την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα που επιθυμείς να φέρεις στη ζωή σου έχεις λιγότερο στρες και εξοικονομείς χρόνο και κάποιες φορές και χρήμα. Επίσης δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας, της αυτοπεποίθησης και της εσωτερικής γαλήνης, γιατί στο μυαλό σου υπάρχει μια τάξη και κινήσε προς το στόχο σου.


Το σημαντικότερο είναι θέτοντας τους δικούς σου στόχους να μπορείς να αντιμετωπίσεις με ευκολία τα εμπόδια από τους εξωτερικούς παράγοντες που εμφανίζονται στην διαδρομή της επίτευξης.


Με ποιο τρόπο μπορώ να πετύχω τους στόχους μου;


1. Συνδυάζοντας τους στόχους που έχουν συμπεριφορικό χαρακτήρα όπως βάζω στόχο «να γυμνάζομαι 30’ Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο », με στόχους που έχουν ποσοτικό χαρακτήρα, όπως «να ρυθμίσω την αρτηριακή μου πίεση στο 120/80».


2. Σημαντικό είναι ο στόχος να σε βγάζει από την ζώνη άνεσης σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ακολουθείς το συνηθισμένο τρόπο δράσης σου.


3. Να γνωρίζεις ποια πραγματική σου ανάγκη εξυπηρετεί ο στόχος σου. Ποιοι είναι οι λόγοι που θέλεις να τον πετύχεις.


4. Η οριοθέτηση του στόχου όσον αφορά το χρόνο επίτευξης να είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη όπου θα σου δίνει αρκετές επιλογές για να κινητοποιηθείς.


5. Η καταγραφή του στόχου σε χαρτί και η πλήρης ανάλυση των βημάτων θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη του με ευκολία.


Τι χρειάζομαι για να ενισχύσω τη διαδικασία επίτευξης των στόχων μου;


· Τι καινούργιο χρειάζομαι για να μάθω που θα με βοηθήσει να πετύχω το στόχο μου;

· Ποιος είναι ο κατάλληλος που μπορεί να με βοηθήσει;

· Συνδέονται οι στόχοι μου με τις αξίες ζωής μου;

· Υπάρχουν στόχοι που είναι ανταγωνιστικοί ;

· Πως μπορώ να θέσω συμπληρωματικούς στόχους;


Ζήτησε βοήθεια από ένα Health Coach- Σύμβουλο Προαγωγής Υγείας. Είναι το κατάλληλο άτομο που μπορεί να σε καθοδηγήσει, να σε ενημερώσει, να σε ενθαρρύνει και να σου εξωτερικεύσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page