top of page
Αναζήτηση

Προσοχή! Αναγνώρισε τους 3 βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την διάθεση σου

Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς και έχεις την καλύτερη διάθεση και πολλή όρεξη για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Βέβαια είναι και αρκετές μέρες, που για ανεξήγητους λόγους, η διάθεση σου βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Αρχικά να σου πω πως δεν είσαι μόνος και είναι εντάξει να νιώθεις υποτονικά και να σε γεμίζει μια θλίψη μερικές φορές. Οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν αυτή την κατάσταση «διάθεση».


Τι σημαίνει «διάθεση»;


Μια διάθεση είναι μέρος του συναισθηματικού σου κόσμου, αλλά λίγο λιγότερο έντονη από ένα συναίσθημα. Συνήθως έχει ένα έναυσμα, όπως ένα γεγονός ή μια εμπειρία.

Η διάθεσή σου μπορεί να είναι κάτι που έχεις προσπαθήσει να επιτύχεις (όπως η γαλήνη που νιώθεις κάνοντας γιόγκα) ή κάτι που αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο (όπως η ενόχληση όταν παίρνεις ένα πρόστιμο). Μπορεί να διαρκέσει μόνο για λίγο ή ακόμη και να κρατάει μεγάλο χρονικό διάστημα.


Η κατανόηση της διάθεσής σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι την προκαλεί και πώς τείνεις να συμπεριφέρεσαι όταν είσαι σε διαφορετικές διαθέσεις.


Οι περισσότερες «διαθέσεις» έχουν διάρκεια παρουσίασης μια μέρα περίπου. Ακόμα και με επίπεδη διάθεση, μπορείς να συνεχίσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Αλλά αν οι πεσμένες ή σκοτεινές διαθέσεις διαταράσσουν σημαντικά τη ζωή σου, είναι σημαντικό να αναζητήσεις βοήθεια από ένα Health Coach ή άλλον επαγγελματία υγείας.


Ποιοι είναι οι 3 παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν την διάθεση σου;


Οι διαθέσεις και τα συναισθήματα είναι πολύπλοκα. Ο συνδυασμός τριών παραγόντων μπορούν να διαμορφώσουν την διάθεση. Αυτοί οι παράγοντες είναι βιολογικοί (για παράδειγμα, οι ορμόνες και οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου), ψυχολογικοί (όπως η προσωπικότητα και οι πεποιθήσεις) και περιβαλλοντικοί (όπως η ασθένεια και το συναισθηματικό στρες).


Συνηθέστεες καθημερινές αιτίες αρνητικής διάθεσης είναι:

· το στρες

· ο κακός ύπνος, η κούραση και η υπερβολική εργασία

· η ανάγκη για φαΐ

· οι αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους γύρω σου

· οι ειδήσεις

· ο καιρός

· οι ορμονικές αλλαγές, την περίοδο της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης ή της εγκυμοσύνης

· η έλλειψη άσκησης

· η ανάγκη για διάλειμμα.


Άλλες αιτίες αρνητικής διάθεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

· τα ναρκωτικά και το αλκοόλ

· η ελλειπής/κακή διατροφή

· οι παρενέργειες φαρμάκων

· η κατάθλιψη

· η ανησυχία

· η κατάχρηση ουσιών

· η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας

· η διπολική διαταραχή

· η άνοια

· η σωματική ασθένεια ή χρόνιο πόνο.

Το περιβάλλον σου μπορεί επίσης, να επηρεάσει τη διάθεσή σου με πολλούς τρόπους, όπως:

· Ορισμένες χημικές ουσίες στο περιβάλλον σου μπορεί να προκαλέσουν αρνητική αντίδραση, για παράδειγμα πρόσθετα και συντηρητικά στα τρόφιμα ή φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.


· Εποχιακές διακυμάνσεις στο φως της ημέρας και στις καιρικές συνθήκες -- ο κακός καιρός ή το περιορισμένο φως της ημέρας μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι χαλαρός ή σου κάνουν τη ζωή πιο δύσκολα διαχειρίσημη.


· Η ηχορύπανση και η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία σου.


· Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να ασκήσουν σημαντική πίεση στο μυαλό και το σώμα σου.


Ο μοναδικός που μπορεί να έχει τον έλεγχο σε αυτούς τους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την διάθεση σου είσαι ΕΣΥ. Αναφερόμενη σε συνήθειες διατροφής, άσκησης και ύπνου ή η χρήση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών, σχετίζονται καθαρά με τον τρόπο ζωής σου.


Μπορείς μέσα από τις συνεδρίες Health Coaching να ανακαλύψεις ποιοι είναι οι δικοί σου παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση σου και μέσα από την ανάθεση στόχων και τη δράση να διαμορφώσεις ένα τρόπο ζωής πιο ωφέλιμο για την υγεία σου.
51 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page