top of page
Αναζήτηση

9 Τεχνικές για τη διαχείριση άγχουςΑς υποθέσουμε ότι το άγχος είναι ένας διακόπτης. Από το 0 καθόλου άγχος έως το 10 απόλυτα αγχωμένος. Πόσο θα βαθμολογούσες το άγχος σου τώρα;


Το άγχος είναι μια ανθρώπινη φυσιολογική αντίδραση. Βέβαια για τα άτομα με κάποια χρόνια ασθένεια μπορεί το άγχος να κάνει την εμφάνιση του σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο συχνά γιατί επηρεάζεται το άτομο από τις επιπτώσεις της υγείας του.


Ο καθένας βιώνει το άγχος με διαφορετικούς τρόπους καθώς τα σημεία και τα συμπτώματα του μπορεί να είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κάποια από τα συμπτώματα που φέρει το άγχος είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση, ο στομαχόπονος, τα προβλήματα ύπνου και η κοινωνική απόσυρση.


Εάν δεν ελεγχθεί, το χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Να αναγνωρίσεις πότε το άγχος πάει να σου επιβληθεί και να βρεις τρόπους να το μειώσεις.Κάποιες τεχνικές μπορεί να είναι:


1. Αναγνώριση στα σημάδια του άγχους

Εάν αντιμετωπίζεις πονοκεφάλους, αισθάνεσαι πιεσμένος ή δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου εάν η αιτία είναι το άγχος. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσεις το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να το αντιμετωπίσεις.


2. Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών

Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή, επιχείρησε να έχεις επαρκή ύπνο, να ασκείσαι τακτικά και να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου για χαλάρωση. Πολλές αιτίες άγχους δεν μπορείς να τις ελέγξεις, επομένως είναι σημαντικό να διαχειριστείς τα πράγματα και τις καταστάσεις που μπορείς να ελέγξεις.


3. Χαλάρωση μυών

Ξεκίνησε από το πάνω μέρος του σώματος μέχρι και το τελευταίο δάχτυλο σου και σφίξε, κράτησε και μετά απελευθέρωσε κάθε ομάδα μυών σου. Μπορείς τουλάχιστον δυο φορές το μήνα να ζητήσεις και βοήθεια για την χαλάρωση των μυών σου από κάποιο φυσιοθεραπευτή, ποδίατρο ή κάποιο εξιδεικευμένο στο χαλαρωτικό μασάζ.


4. Βαθιά αναπνοή

Εισέπνευσε από τη μύτη, σπρώχνοντας το στομάχι καθώς παίρνεις αέρα. Κράτησε την αναπνοή σου μετρώντας μέχρι το τέσσερα , και στη συνέχεια άφησε την αναπνοή σου από το στόμα μετρώντας μέχρι το έξι. Φαντάσου ότι μαζί με τον αέρα που εκπνέεις διώχνεις και την ένταση, την αρνητική διάθεση που βάρυνε την μέρα σου. Κάνε την διαδικασία εισπνοής και εκπνοής μέχρι να αισθανθείς πιο χαλαρός.


5. Δραστηριότητες που χαλαρώνουν

Ο διαλογισμός, η μουσική, το πλέξιμο, η κηπουρική μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ήρεμος και χαλαρός. Επιδίωξε να μπεις σε μια ομάδα διαλογισμού για να νιώσεις τα ευεργετικά αποτελέσματα ενός ομαδικού διαλογισμού.

6. Επικοινωνία με πρόσωπα

Μοιράσου τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου με φίλους και συγγενείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι μόνο και μόνο η παρουσία τους δίπλα σου σε ηρεμεί και νιώθεις ασφάλεια. Μπορεί να αισθανθείς ότι το άγχος διαγράφεται.


7. Διαχείριση χρόνου

Προγραμμάτισε την μέρα σου με τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σου. Να υπολογίζεις πάντα σε ένα δεύτερο πλάνο προγράμματος ή ακόμη και τρίτο αφού η μέρα σου μπορεί να είναι επηρεασμένη με τις επιπτώσεις της ασθένειας σου , όπως η μειωμένη ενέργεια, οι σωματικοί πόνοι, ή και η κακή διάθεση. Σκέψου εκ των προτέρων πώς μπορείς να συνδυάσεις τις δράσεις σου για να έχεις αυξημένη απόδοση. Πολύ σημαντικό είναι να μην φοβάσαι να πεις ΟΧΙ σε πράγματα για τα οποία δεν έχεις χρόνο , διάθεση και δύναμη να γίνουν.


8. Χρόνος με κατοικίδιο

Πολλοί είναι οι χρόνιοι ασθενείς που έχουν συντροφιά ένα κατοικίδιο (σκύλο, γάτο), αυτό μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσεις. Ο χρόνος που περνάς χαϊδεύοντας, φροντίζοντας και πηγαίνοντας βόλτα ένα κατοικίδιο μπορεί να σου μειώσει το άγχος σε μεγάλο βαθμό.


9. Γέλιο

Το γέλιο δρα ως κατασταλτικός παράγοντας του άγχους. Βλέποντας μια αστεία ταινία ή εικόνες και ηχητικά που προκαλούν γέλιο μπορούν εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους.


Οι εννέα τεχνικές διαχείρισης άγχους για το κάθε άτομο δουλεύουν διαφορετικά. Το σημαντικό είναι να επιδιώξεις και να μπεις στην δράση αναζήτησης ,ποιες τεχνικές είναι ευεργετικές για εσένα και την κατάσταση της υγείας σου.

37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page