top of page
Αναζήτηση

Άγχος και Xρόνια κατάσταση της Υγείας

Η διάγνωση μιας χρόνιας κατάστασης υγείας αποτελεί ένα μήνυμα που βγάζει το άτομο από την εσωτερική του ισορροπία, αναστατώνει την καθημερινότητα και επηρεάζει τις αξίες του. Όλα αυτά οδηγούν στο άγχος και την ανασφάλεια.


Το γεγονός της χρόνια ασθένειας κάνει το άτομο πιο ευάλωτο και επιρρεπή στην επίδραση του στρες. Καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με τα συμπτώματα της ασθένειας του. Συγκεκριμένα τον πόνο, την δυσφορία, την κακή ποιότητα ύπνου, τα συναισθήματα απογοήτευσης και σύγχυσης καθώς και τη διαχείριση στις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις. Όλα αυτά έρχονται να προσθέσουν ένα επιπλέον άγχος στον χρόνιο ασθενή.





Ποια είναι τα βασικά βήματα για την διαχείριση άγχους και ανασφάλειας;


Κατανόησε την κατάσταση σου


Το πρώτο και σημαντικό βήμα όταν ζεις με μια μακροχρόνια κατάσταση είναι να μάθεις όσα πιο πολλά μπορείς για τα συμπτώματα και τις επιλογές της θεραπείας της. Αναζήτησε γνώμες και πληροφορίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και από ομαδικές συζητήσεις ατόμων με παρόμοια κατάσταση υγείας που βρίσκονται διαδικτυακά ή και από συνδέσμους ασθενών στην περιοχή σου.

Επίσης μπορείς να διαβάσεις πληροφορίες από βιβλία και διαδικτυακά άρθρα. Ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένες πηγές είναι ανακριβείς. Σημαντικό είναι να διασταυρώνετε όποια πληροφορία έρχεται στα αυτιά σας με τον ειδικό γιατρό σας.


Παρατήρησε το σώμα σου


Εφιστώντας την προσοχή σου σε καταστάσεις, τρόφιμα και δράσεις που φαίνεται να διευκολύνουν ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματα σου , σου δίνει την ευκαιρία να διαχειριστείς την κατάσταση της υγείας σου με λιγότερο άγχος. Χρησιμοποίησε ένα σημειωματάριο ή ημερολόγιο για να καταγράφεις τις πληροφορίες που παίρνεις από το σώμα σου. Μοιράσου τις σημειώσεις σου με τον επαγγελματία υγείας που σε παρακολουθεί με σκοπό να καταλάβει καλύτερα και ο ίδιος τον οργανισμό και τις ανάγκες σου.


Γίνε «αυτοδιαχειριστής» !


Απόκτησε τις σημαντικές δεξιότητες ενός αυτοδιαχειριστή με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου και θα βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Ακολουθώντας το πρόγραμμα θεραπείας που σου συστήνει ο γιατρός μπορείς να βοηθήσεις στον έλεγχο των συμπτωμάτων και του άγχους σου.

Τις τρεις σημαντικές δεξιότητες «αυτοδιαχειριστή» μπορείς να τις βρεις και να τις αποκτήσεις μέσα από τα προγράμματα του EMPATHY.





Μελέτησε τις καθημερινές σου αποφάσεις


Οι καθημερινές αποφάσεις που επηρεάζουν την ενέργεια και τον τρόπο ζωής σου μπορούν να διαμορφώσουν και να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης άγχους και τις επιπτώσεις της κατάστασης της υγείας σου.

Βοηθάει πολύ να βάλεις στο πρόγραμμα σου ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που θα κάνεις το διάλειμμα ξεκούρασης σε σώμα και μυαλό. Καθώς ποια στιγμή στη μέρα και στην εβδομάδα σου θα αφιερώσεις για να φροντίσεις και να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου.


Επιδίωξε τη διατήρηση μιας θετικής στάσης


Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου είναι αμέτρητες κάποιες θετικές και κάποιες όχι και τόσο ευχάριστες. Παρατήρησε ποιες είναι και πότε έρχονται οι σκέψεις που σε εμποδίζουν να δράσεις και να είσαι στην εσωτερική σου ηρεμία και αξιολόγησε τες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να διαμορφώσεις ξανά αυτές τις σκέψεις, να τους αλλάξεις το πλαίσιο τους με θετικό τρόπο.

Το να επιδιώκεις η προσήλωση σου να είναι η θετική σκέψη δεν σημαίνει ότι προσποιείσαι ότι όλα είναι υπέροχα όταν δεν είναι - η άρνηση δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση του άγχους σου.

Χρησιμοποίησε λιγότερο αρνητικές λέξεις και φράσεις στην επικοινωνία σου με τον έξω κόσμο, ακόμη και στον εσωτερικό σου διάλογο. Αναζήτησε τα κρυμμένα πλεονεκτήματα καθώς και τα προφανή μειονεκτήματα των αγχωτικών καταστάσεων, και ανέλυσε τις δύο πλευρές στο μυαλό σου. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν για την θετική σκέψη και έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.


Ζήτησε βοήθεια όταν την χρειάζεσαι


Εάν το άγχος επηρεάζει την ικανότητα και την ενέργεια σου στην εργασία και στο σπίτι ή ακόμη και την ικανότητα σου να απολαμβάνεις την ζωή όπως εσύ επιθυμείς, ζήτησε βοήθεια από το γιατρό , τον ειδικό ψυχικής υγείας ή ένα επαγγελματία health coach. Δεν χρειάζεται να αφήσεις το άγχος να κατακλύσει τη ζωή σου, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μορφές βοήθειας.


Αναζητώντας τα εργαλεία που θα εξωτερικεύσουν το εσωτερικό δυναμικό σου θα μπορείς να αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου και να διαχειριστείς με ευκολία το άγχος και την ανασφάλεια. Πολλές είναι οι πρακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις και να ζεις ευτυχισμένος με μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Κάνε τα πρώτα μικρά βήματα (baby steps) και επιβράβευσε τον εαυτό σου για την πρόοδο που κάνει και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές οι νέες πρακτικές θα αποτελούν μέρος της ρουτίνας σου.

68 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page