top of page
Αναζήτηση

Δέκα (10) κινήσεις κλειδιά που θα προστατέψουν την υγεία σου στην εργασία

Περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής σου το περνάς στο περιβάλλον της εργασίας. Γεγονός που μπορεί να σημαίνει παραπάνω από οκτώ ώρες σε μια καρέκλα, μπροστά σε ένα υπολογιστή, πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Οι συνθήκες και το περιβάλλον της εργασίας σου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία.



Ποιες αλλαγές μπορείς να παρατηρήσεις στο σώμα σου και στην υγεία σου εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα σου τα δέκα κλειδιά που ακολουθούν;


Αρχίζω με τα σνακ που τοποθετούν τόσο όμορφα οι συνάδελφοί σου στο γραφείο τους όπου μπορούν να προσθέσουν μερικές εκατοντάδες θερμίδες στην καθημερινή σου διατροφή. Αν δεν είσαι προσεκτικός και έχεις τη συνήθεια να τσιμπολογάς αυτό μπορεί να σου προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. Η λύση σε αυτό είναι να βάλεις ένα μπολ με φρούτα και υγιεινά σνακ σε κεντρικό σημείο στο γραφείο σου, ώστε το τσιμπολόγημα να γίνεται με πιο υγιεινό τρόπο.


Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, οκτώ έως δέκα ποτήρια κάθε μέρα, μπορεί να σε βοηθήσουν να ενυδατωθείς. Σίγουρα, το να έχεις ένα δικό σου μπουκάλι πάντα δίπλα σου και να το γεμίζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί μια όμορφη λύση. Επίσης, πολλά τρόφιμα είναι καλές πηγές νερού, όπως τα φρούτα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, καρπούζι και μήλα που μπορούν να σε κρατήσουν υγιή και ενυδατωμένο.



Μια ισορροπημένη διατροφή προαπαιτεί την κατανάλωση ενός υγιεινού γεύματος, καθώς και η κατανάλωση λογικών μερίδων είναι σημαντικό μέρος της υγείας σου. Επιπρόσθετα η ελαφριά άσκηση κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού είναι μια υπέροχη ιδέα, δεν καις μόνο θερμίδες, αλλά καταπολεμάς το άγχος και αναζωογονείσαι. Είδη ασκήσεων που μπορείς να κάνεις σε ώρα εργασίας είναι ένα περπάτημα, διατάσεις στη καρέκλα, χρήση σκάλας και όχι ασανσέρ.


Το σύνδρομο τεντωμένου αυχένα (TNS) μπορεί να εμφανιστεί όταν ο λαιμός και οι άνω ώμοι κρατούνται σε μια σταθερή, άβολη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στους ώμους, μυϊκό σφίξιμο και ευαισθησία. Γι΄ αυτό χρησιμοποίησε ακουστικά στη δουλειά όταν μιλάς στο τηλέφωνο, όπως επίσης η χρήση υποπόδιού ωφελεί την σωστή στάση του σώματος σου.


Η κούραση των ματιών είναι ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσεις μπροστά από έναν υπολογιστή. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκολία εστίασης και αυξημένη ευαισθησία στο φως. Η λύση είναι να κρατάς απόσταση από την οθόνη 50-60 cm.



Μια ακόμη ευεργετική κίνηση για να διατηρήσεις την υγεία σου είναι να φεύγεις για μεγάλες διακοπές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις τις «μπαταρίες» σου. Μέσω αυτών επιτυγχάνεται η μείωση του άγχους και απομάκρυνση σκέψεων γύρω από τη δουλειά. Ειδικά εάν αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση, όπως ένα πρόβλημα με το αφεντικό σου, έναν συνάδελφο ή ένα έργο.


Οι συχνές υπερωρίες μπορούν να οδηγήσουν σε «burnout». Η εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει την διάθεση, τις σχέσεις, τον ύπνο, την συγκέντρωση, ακόμη και να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Βάλε φρένο στις υπερβολικές ώρες εργασίας και μέτρησε το χρόνο και την ενέργεια που αφιερώνεις για την εργασία σου.



Το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το τηλέφωνό σου μπορούν να φιλοξενούν χιλιάδες μικρόβια που απλώς περιμένουν να σε αρρωστήσουν. Απολύμανε συχνά το χώρο εργασίας σου.


Τέλος, γνώρισε τον εαυτό σου και τα όρια σου. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να μείνεις μέσα στα όρια που αφορούν τις σχέσεις σου με συναδέλφους και προϊσταμένους, με τις ώρες και τον φόρτο εργασίας, καθώς και με την αναγνώριση του πότε πρέπει να γίνει ένα μεγάλο διάλειμμα.


Τα δέκα αυτά κλειδιά χρειάζονται δουλειά για να εφαρμοστούν και να υιοθετηθούν σε σταθερή βάση μέσα στην καθημερινότητα σου. Μπορείς μέσα από τις συνεδρίες Health Coaching να ανακαλύψεις ποιοι παράγοντες στην εργασία σου, σου στερούν την καλή υγεία και να εφαρμόσεις συνήθειες που αρμόζουν στην προσωπικότητα σου. Μην ξεχνάς ότι αυτός που έχει το 100% της ευθύνης για την ΥΓΕΙΑ σου είσαι εσύ.
9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page