top of page
Αναζήτηση

Ψυχική Υγεία και Χρόνιες Ασθένειες






Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα , καρκίνο, κ.α, προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής, τα θέλω και τις δραστηριότητες τους στα πλαίσια που τους επιτρέπει η ασθένεια τους.


Κάποιοι χρόνιοι ασθενείς έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Από την άλλη υπάρχει μερίδα ατόμων όπου για χρόνια νιώθουν δυσαρέσκεια και απογοήτευση με αποτέλεσμα να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Το 20%-25% ασθενών με διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν κάποια συναισθηματική διαταραχή.






Η κατάθλιψη στους χρόνιους ασθενείς είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου όπως οι διαταραχές στον ύπνο, η μειωμένη όρεξη ,η έλλειψη ενέργειας, καθώς και οι παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής όπως η αλλαγή της διάθεσης, αποτελούν και συμπτώματα κατάθλιψης.


Παρά την δυσκολία είναι πολύ σημαντική η διάγνωση και η θεραπεία της κατάθλιψης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις γιατί μπορεί να τους οδηγήσει στην απώλεια κινήτρων λήψης της φαρμακευτική τους αγωγής με επακόλουθο την επιβάρυνση της κατάστασης τους.


Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πιστεύετε ότι έχει κατάθλιψη, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να μελετήσετε τις επιλογές θεραπείας.




Πρόληψη ψυχικής διαταραχής


Ένας χρόνιος ασθενής πρέπει να προφυλάξει την ψυχική του υγεία. Τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία αυτή είναι:


1. Επικοινωνία. Η ικανότητα να εκφράζει και να συζητά τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του με έμπιστα πρόσωπα , όπως ένα σύμβουλο υγείας, τον προσωπικό γιατρό ή ακόμη με φίλους και συγγενείς.


2. Θετική Σκέψη. Υπάρχει πληθώρα εργαλείων που βοηθούν στην διατήρηση της θετικής σκέψης, με στόχο το άτομο από μόνο του να αναγνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η ψυχική του υγεία και να δράσει έγκαιρα.


3. Κοινωνικοποίηση. Η συμμετοχή σε μια δραστηριότητα ψυχαγωγίας όπως μια βόλτα στη φύση, το πλέξιμο, η ζωγραφική καθώς και ο εθελοντισμός, βοηθούν το άτομο να νιώθει τη αξία των δυνατοτήτων του.


Μέσω του Health Coach και της προαγωγής υγείας μπορεί ένας ασθενής με χρόνιες παθήσεις να ενδυναμωθεί τόσο ψυχικά όσο και πνευματικά.


Turner, J, and B Kelly. “Emotional dimensions of chronic disease.” The Western journal of medicine vol. 172,2 (2000): 124-8. doi:10.1136/ewjm.172.2.124

Guthrie E. Emotional disorder in chronic illness: psychotherapeutic interventions. Br J Psychiatry 1996;168:265-273

27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page