top of page
Αναζήτηση

Είναι τα φάρμακα η καλύτερη θεραπεία για μένα;

Λίγα γενικά λόγια για τα φάρμακα…


Η αλήθεια είναι ότι τα φάρμακα μπορούν να είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος στη διαχείριση μιας χρόνιας ασθένειας. Βέβαια τα περισσότερα φάρμακα δεν θεραπεύουν εξολοκλήρου μια χρόνια ασθένεια, μπορούν όμως να προσφέρουν ανακούφιση στα συμπτώματα. Όπως για παράδειγμα τα εισπνεόμενα όπου χρησιμοποιούνται με σκοπό να διευκολύνουν την αναπνοή σε κάποια άτομα με χρόνια βρογχικά.


Ακόμη έχουν τον ρόλο να αποτρέπουν περαιτέρω προβλήματα όπως για παράδειγμα τα φάρμακα που προλαμβάνουν την εμφάνιση θρόμβου στο αίμα όπου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιαγγειακά προβλήματα.


Επίσης υπάρχουν τα φάρμακα που βελτιώνουν ή επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου, για παράδειγμα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που ηρεμούν τη φλεγμονώδη διαδικασία της αρθρίτιδας ή τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Έχουν ακόμη και τον ρόλο του αντικαταστάτη, όπως σε ουσίες που δεν μπορεί να παράγει πλέον ο οργανισμός όπως η ινσουλίνη που δίνεται στο διαβητικό και η θυροξίνη που χορηγείται σε άτομα με ανενεργό θυροειδή.
Η άρνηση στη λήψη των φαρμάκων


Αρκετές είναι οι φορές που ο χρόνιος ασθενής δεν νιώθει κάποια διαφορά λαμβάνοντας αυτή την φαρμακευτική αγωγή και πιστεύει ότι δεν λειτουργεί. Παρόλα αυτά αποτρέπει τις επιπλοκές από την ασθένεια και εμποδίζει την επιδείνωσή της. Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να συνεχίσει να παίρνει τα φάρμακά του και να συζητά τη χρήση των φαρμάκων με το γιατρό όταν έχει κάποιες απορίες.


Πέρα της χρησιμότητας τους, όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο. Από την άλλη και η μη λήψη των συνταγογραφημένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αρνητικές συνέπειες.


Χρησιμοποιώντας την δύναμη του ΜΥΑΛΟΥ – αναμένοντας το καλύτερο
Η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει το σώμα με δύο τρόπους. Αρχικά το σώμα επηρεάζεται από τη χημική φύση του φαρμάκου και κατά δεύτερο επηρεάζεται από τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες του ατόμου που λαμβάνει το φάρμακο.


Οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του σώματός καθώς και τα συμπτώματα. Επιπρόσθετα έχουν την δύναμη να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας οποιουδήποτε φαρμάκου ή θεραπείας.


Το δοκιμασμένο πείραμα με το ‘πλασέμπο’ το οποίο είναι το «φάρμακο» που δεν περιέχει κάποια δραστική ουσία που να επηρεάσει την υγεία, παρόλα αυτά τα συμπτώματα του ασθενή βελτιώνονται, είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ακράδαντα πόσο στενά συνδέονται το μυαλό και το σώμα. Πολλές είναι μελέτες που έχουν δείξει τη δύναμη του εικονικού φαρμάκου - τη δύναμη του μυαλού πάνω στο σώμα.


Με ποιο τρόπο μπορείς να εκμεταλλευτείς το ισχυρό εσωτερικό «φαρμακείο» σου μαζί με τη λήψη φαρμάκων;


1) Εξετάστε τις πεποιθήσεις σας σχετικά με τη θεραπεία.

* Εάν πείτε στον εαυτό σας "τα φάρμακα μου δίνουν πάντα κακές παρενέργειες", πώς νομίζετε ότι το σώμα σας είναι πιθανό να ανταποκριθεί;

* Εάν δεν πιστεύετε ότι η συνταγογραφούμενη θεραπεία είναι πιθανό να βοηθήσει τα συμπτώματα ή την κατάστασή σας, οι αρνητικές πεποιθήσεις σας θα υπονομεύσουν την ικανότητα του χαπιού να σας βοηθήσει.


2) Μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις αρνητικές εικόνες σε πιο θετικές.

* Σκεφτείτε τα φάρμακά σας με τον τρόπο που σκέφτεστε τις βιταμίνες. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν υγιεινές εικόνες με βιταμίνες - περισσότερο από ό, τι με φάρμακα. Η λήψη βιταμίνης σε κάνει να πιστεύεις ότι κάνεις κάτι θετικό για την πρόληψη των ασθενειών και την προώθηση της υγείας.

* Αν εσείς θεωρείτε τα φάρμακά ως αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας, όπως οι βιταμίνες, μπορείτε να έχετε περισσότερα οφέλη.


3) Φανταστείτε και αναπτύξτε μια διανοητική εικόνα του πώς το φάρμακο κάνει τη δουλειά του μέσα σας και δρα με αποτελεσματικότητα.

* Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα αντιβιοτικό ως μια σκούπα που βγαίνει από το σώμα σας. Για μερικούς ανθρώπους, ο σχηματισμός μιας τόσο ζωντανής ψυχικής εικόνας είναι χρήσιμος. Μην ανησυχείτε εάν η εικόνα σας για αυτό που συμβαίνει χημικά μέσα σας δεν είναι ιατρικά ακριβής. Η πίστη σας σε μια σαφή, θετική εικόνα είναι αυτό που μετράει.


4) Λάβετε υπόψη γιατί παίρνετε το φάρμακο. Δεν το λαμβάνετε μόνο επειδή σας το είπε ο γιατρός σας, αλλά και για να σας βοηθήσει να ζήσετε τη ζωή σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας πώς σας βοηθά το φάρμακο.

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσετε το φάρμακο να κάνει τη δουλειά του.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια γυναίκα με καρκίνο λαμβάνει χημειοθεραπεία. Της λένε ότι τα συμπτώματα θα διαρκέσουν λίγες μέρες και ότι τα μαλλιά της που πέφτουν είναι καλό σημάδι γιατί σημαίνει ότι τα κύτταρα που αναπτύσσονται γρήγορα (καρκίνος και τρίχα) καταστρέφονται. Τα μαλλιά της θα ανακάμψουν αλλά όχι τα καρκινικά κύτταρα και η θεραπεία της θα έχει θετικά αποτελέσματα.


Με αυτό το τρόπο η δύναμη του μυαλού και το πως αυτό επεξεργάζεται τα μηνύματα που του στέλνουμε μπορεί να ενισχύσει την θεραπεία του ασθενή.


Υπάρχει μια σειρά εργαλειών που μπορείτε να ανακαλύψετε μέσω των υπηρεσιών της EMPATHY με σκοπό να ανακαλύψετε τις εσωτερικές δυνάμεις του μυαλού και της ψυχής σας που θα βελτιώσουν και την κατάσταση της υγείας σας.


Επικοινώνησε μαζί μας και η Health Coach του EMPATHY βρίσκεται κοντά σας για να λαμβάνετε πλήρη καθοδήγηση και στήριξη στην αντιμετώπιση της κατάστασης σας.

41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page