top of page
Αναζήτηση

Εγώ και η Υγεία μου

Πιστεύεις εάν ζούσες σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή ή ακόμη και αν ήταν διαφορετικά τα παιδικά σου βιώματα ,θα ήταν εντελώς διαφορετική η υγεία σου;


Η Υγεία δεν αποτελεί κατάσταση, αλλά Αξία και ως εκ τούτου αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια του ατόμου να εκπληρώσει τους προσωπικούς του στόχους.



Ο ορισμός της υγείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι η κατάσταση πλήρους φυσικής , κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Επίσης επιστήμονες αναφέρουν ότι η υγεία είναι μια δυναμική ισορροπία του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον, που παρέχει στο άτομο τη δυνατότητα να ζει δημιουργικά, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις επιδιώξεις του.


Πως η υγεία σου συσχετίζεται με την προσωπικότητα σου;


Οι έρευνες για την συσχέτιση μεταξύ της υγείας του ατόμου και των στοιχείων της προσωπικότητας του ξεκίνησαν από το 1960. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η συσχέτιση συντελείται με τρεις τρόπους α) με την συμπεριφορά του ατόμου που ενδυναμώνει ή επιβραδύνει τον οργανισμό του (π.χ. : σωματική άσκηση, διατροφή ή αλκοόλ, κάπνισμα ), β) με τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθει το άτομο (π.χ.: άγχος) και γ) με την αντίληψη και τον τρόπο αντίδρασης του ατόμου στην ασθένεια του.




Ποια καθημερινή σου συνήθεια ενδυναμώνει την υγεία σου;

Πως οι επιβλαβείς συνήθειες σου επηρεάζουν την υγεία σου;


Σύμφωνα με έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας Κύπρου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020, το 32,2% των ανδρών και 13,3% των γυναικών στην Κύπρο είναι καπνιστές. Επίσης μόλις 38% των ανδρών και 32,5 % των γυναικών κάνουν σωματική άθληση για υγεία ή ψυχαγωγία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή κοντά στο 50% των δυο φύλων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα σχεδόν το 50% του πληθυσμού έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Πως θα μπορούσε το ποσοστό των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας να ήταν μικρότερο;


Πόσο σημαντικό για την υγεία σου είναι ο έλεγχος και η διαχείριση των συναισθημάτων;


Ερευνητικά αποδεδειγμένο είναι η συσχέτιση παρουσίας αρκετών ασθενειών με τα συναισθήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας αναπτύχθηκαν λόγο των συναισθηματικών διαταραχών του ατόμου, των καταστάσεων άγχους που περνούσε και της παρουσίας θυμού.



Τι θεωρείς ασθένεια; Ποιες συνήθειες θεωρείς επιβλαβείς για την υγεία σου; Πως πιστεύεις ότι μια συμπεριφορά θα επιδράσει στην υγεία σου; Πόσο γρήγορα προβαίνεις στην πραγματοποίηση ιατρικών ελέγχων; Πόσο σημαντικό θεωρείς τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο;


Οι απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα που αφορούν την υγεία αντιπροσωπεύουν τις πεποιθήσεις σου, οι οποίες έχουν άμεση σχέση και με το επίπεδο της υγείας σου. Φαινομενικό παράδειγμα, στη Κύπρο κατά την διάρκεια 2019-2020 μόλις 7,1% του πληθυσμού εμβολιάστηκαν για την γρίπη. Που οφείλεται αυτή η ανταπόκριση;


Εστιάζοντας στο σκοπό να αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου κρίνεται σημαντικό η αντικατάσταση αυτών το πεποιθήσεων που δεν προάγουν την υγεία σου με τις κατάλληλες πεποιθήσεις.


Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, δυνατότητες και ικανότητες για να έχει υγεία στη ζωή του. Σκοπός του health coaching είναι να ενδυναμώσει το άτομο αγγίζοντας πτυχές της προσωπικότητας του που αφορούν τη συμπεριφορά του, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιτρέψει στο άτομο να διατηρήσει και να βελτιώσει καθώς και να προάγει την υγεία του.

Βιβλιογραφία:

Καραδήμας, Ε. (2005). Ψυχολογία της Υγείας- Θεωρία και κλινική πράξη. Αθήνα: Δαρδάνος

29 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page