top of page
Αναζήτηση

Ποια είναι τα 4 σημαντικά βήματα διαχείρισης του θυμού


Νιώθεις αρκετό θυμό μέσα σου όλη την ώρα;


Η κοινωνία ή ακόμη και η ίδια μας η οικογένεια, μας πέρασαν στο μυαλό ότι δεν πρέπει να θυμώνουμε και αν νιώθουμε θυμωμένοι πρέπει να το κρύβουμε και να το καταπίνουμε.

Είναι όμως βοηθητικό αυτό; Όχι, γιατί όταν το αρνητικό συναίσθημα το κρατάμε μέσα μας γίνεται κατάθλιψη. Μετά έρχεται η απογοήτευση με τον εαυτό μας που είναι σε αυτή την κατάσταση και η κατάθλιψη όλο και χειροτερεύει.


Η καταπίεση των αρνητικών συναισθημάτων φέρνει μαζί της και την παρουσία πολλών ασθενειών. Στη περίπτωση που το μυαλό εκπαιδεύεται να μην εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα, φθάνει στο σημείο να μην μπορεί να εκφράσει και τα θετικά.


Από την άλλη βέβαια όταν εξωτερικεύσουμε τον θυμό μας μπορεί να απομακρύνουμε από τη ζωή μας αγαπημένα άτομα, τα οποία χρειαζόμαστε κοντά μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ποιος θα ήθελε άλλωστε να είχε κοντά του ένα θυμωμένο άτομο; Καταλήγουμε μόνοι και οδηγούμαστε ξανά στην κατάθλιψη.


Επίσης μπορεί να νιώθουμε θυμό και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Λιθοβολούμε και κατηγορούμε τον εαυτό μας για πράγματα που δεν έχει πετύχει, για την συμπεριφορά και τις επιλογές μας. Αυτό μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφή και στην στέρηση φροντίδας και αγάπης προς τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε αυτοάνοσα νοσήματα και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες.


Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς το θυμό σου;


Εφόσον δεν είναι υγιές να καταπιείς το θυμό σου και ούτε να τον εκφράσεις γιατί θα αποξενώσεις τους άλλους, τι πρέπει να κάνεις;1. Αποδοχή και επίγνωση του Θυμού

Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς και να αγνωρίσεις το γεγονός ότι είσαι θυμωμένος. Τα θαμμένα συναισθήματα δεν πεθαίνουν. Αυτός ο θυμός είναι μέρος του εαυτού σου και δεν μπορείς απλά να τον κόψεις και να τον πετάξεις. Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι να αποδεχτείς το σημείο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή.


Επιπλέον προσπάθησε να έχεις επίγνωση του θυμού, ειδικά όταν αισθάνεσαι ότι πρόκειται να ξεσπάσεις και να κάνεις κάθε είδους ζημιά στις σχέσεις σου με τους άλλους. Εάν έχεις αντιδράσει ακατάλληλα, ζήτησε συγγνώμη μόλις συνειδητοποιήσεις τι έχεις κάνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβουν εάν ζητήσεις μια άμεση και ειλικρινή συγγνώμη.


2. Έκφραση συναισθήματος

Εξέφρασε τον θυμό σου με έναν ήπιο τρόπο που μπορεί να επηρεάσει λιγότερο τους γύρω σου. Αυτός μπορεί να είναι η καταγραφή των συναισθημάτων σου ή το να μιλήσεις με έναν φίλο ή σύμβουλο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις την παλιά τεχνική που παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή εκπνοή και μετράμε μέχρι το 10, έτσι δίνεις χρόνο στο θυμό σου να μαλακώσει.


Ακόμη μια επιλογή είναι να τον εξωτερικεύσειςπάνω σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα κλειστό απομονωμένο μέρος φωνάζοντας δυνατά. Σίγουρα, ακούγεται παράξενο, αλλά δεν έχεις να χάσεις κάτι από να το προσπαθήσεις. Αντιθέτως θα κερδίσεις, γιατί η ενέργεια και η ένταση αυτού του συναισθήματος θα μεταφερθούν αλλού.3. Οι λέξεις είναι ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση του θυμού

Το ημερολόγιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναγνωρίσεις, να εκφράσεις και να αρχίσεις να απελευθερώνεις τον θυμό σου. Ένα απλό σημειωματάριο, ένα στιλό και λίγος προσωπικός χρόνος αρκούν.

Μπορείς να ξεκινήσεις με μια δήλωση ανοιχτού τύπου, όπως "Είμαι θυμωμένος γιατί...". "Αισθάνομαι θυμωμένος όταν..."; ή κάτι παρόμοιο. Μην ανησυχείς για τη γραμματική και την ορθογραφία, και φυσικά μην κρίνεις τον εαυτό σου για αυτό που νιώθεις.

Προσπάθησε να γράφεις για 20 λεπτά και κάθε φορά που γράφεις το δύσκολο συναίσθημα του θυμού θα χάνει λίγη από τη δύναμή του.

Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν χρόνο ζωής. Κάθε φορά που εκφράζεις το συναίσθημα χάνει τη μισή του ισχύ και συνεχίζεις την διαδικασία μέχρι να ξεθωριάσει μέσα σου.


4. Δουλεύοντας με έναν Health Coach

Μέσα από την διαδικασία του coaching και των δυναμικών ερωτήσεων μπορείς να αποκτήσεις αυτοδιαχείριση και να ενδυναμώσεις την αυτοαποδοχή και την αυτοπεποίθηση σου. Επιπρόσθετα με την προσωπική εργασία έχοντας τα ιδανικά εργαλεία, τα οποία μπορείς να αποκτήσεις από τα προγράμματα του Health Coaching, θα έχεις την ικανότητα να διαχειρίζεσαι το θυμό σου και κάθε αρνητικό συναίσθημα.


27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page