top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαelisanthiN .

Ανακάλυψε την ευκαιρία!

Έγινε ενημέρωση: 27 Ιαν 2022


"Δεν φταις εσύ!"

Οι χρόνιες ασθένειες προκαλούνται από τον συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Για παράδειγμα, το άγχος από μόνο του δεν είναι η αιτία μιας χρόνιας ασθένειας. Είναι γεγονός ότι το μυαλό φέρει τον δικό του ρόλο. Παρόλα αυτά από μόνο του δεν μπορεί πάντα να νικήσει την εξέλιξη της ασθένειας. Εάν έχεις πρόβλημα να ανακάμψεις, αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη της σωστής νοητικής στάσης.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να ελέγξεις που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη χρόνια ασθένεια.


Θυμήθσου, δεν είσαι υπεύθυνος για την πρόκληση της νόσου ή την αδυναμία για τη θεραπεία της , αλλά είσαι υπεύθυνος για τη δράση της διαχείρισή της.



"Μην το κάνεις μόνος"


Μία από τις παρενέργειες της χρόνιας ασθένειας είναι το αίσθημα απομόνωσης. Όσο υποστηρικτικοί είναι οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σου, συχνά δεν μπορούν να καταλάβουν τι νιώθεις καθώς παλεύεις να αντιμετωπίσεις μια χρόνια ασθένεια.

Ωστόσο, πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι που ξέρουν από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις με μια χρόνια πάθηση όπως η δική σου. Η σύνδεση με άλλα άτομα με παρόμοιες συνθήκες μπορεί να μειώσει την αίσθηση της απομόνωσης και να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι να περιμένεις.

Άλλα οφέλη με την προσέγγιση άλλων ατόμων με χρόνιες παθήσεις, περιλαμβάνουν την εμπειρία πως να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να σε εμπνεύσει να αναλάβεις έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της δικής σου ασθένειας.

Η υποστήριξη επίσης μπορεί να προέλθει από την ανάγνωση ενός βιβλίου, ιστότοπου ή ενημερωτικού δελτίου σχετικά με το πώς ζει κάποιος άλλος με χρόνια ασθένεια. Ακόμη και απο την συνομιλία με άλλους στο τηλέφωνο, σε ομάδες υποστήριξης ή μέσω διαδικτύου σε ομάδες υποστήριξης.



"Είσαι πολλά περισσότερα από την ασθένεια σου"


Όταν έχεις μια χρόνια ασθένεια, πολύ συχνά η κατάστασή σου γίνεται το κέντρο της ζωής σου. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις ότι είσαι πολλά περισσότερα από την ασθένεια σου - περισσότερο από έναν «διαβητικό», «καρδιακό ασθενή» ή «ασθενή με πνευμονοπάθειες». Η ζωή είναι κάτι περισσότερο από συχνές επισκέψεις στον γιατρό και την διαχείριση συμπτωμάτων.


Σημαντικό να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν.


Οι μικρές καθημερινές απολαύσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να εξισορροπίσεις όλους τους τομείς της ζωής σου. Θα αποκτήσεις την ικανότητα να διαχειρίζεσαι δυσάρεστα συμπτώματα ή συναισθήματα.

Βρες τρόπους να απολαύσεις την φύση , όπως να ασχοληθείς με τον κήπο σου, με τα λουλούδια στο μπαλκόνι σου ή βλέποντας το ηλιοβασίλεμα, ή ακόμη και να απολαύσης ένα γεύμα στη φύση. Επικοινώνησε βαθία με άτομα που σε κατανοούν και σε αγαπούν.

Η εύρεση τρόπων εισαγωγής στιγμών ευχαρίστησης είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοδιαχείριση των χρόνιων ασθενειών.



"Εστίασε στις ικανότητες και τα δυνατά σου σημεία"

"& όχι στις αναπηρίες και τα προβλήματα"


Το να βοηθάς τους άλλους είναι ένας τρόπος να αυξήσεις τη δική σου αίσθηση για το τι μπορείς να κάνεις αντί να εστιάσεις σε αυτό που δεν μπορείς. Γιόρτασε τις μικρές βελτιώσεις. Εάν η χρόνια ασθένεια διδάσκει κάτι, αυτό είναι να ζεις κάθε στιγμή πληρέστερα.


Εντός των πραγματικών ορίων όποιας ασθένειας έχεις, υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις τη λειτουργία σου, την αίσθηση του ελέγχου και την απόλαυση της ζωής σου.


"Η ασθένεια μπορεί να είναι μια ευκαιρία"

Μπορεί να μας κάνει να επανεκτιμήσουμε τι είναι σημαντικό, να μας αλλάξει προτεραιότητες και να μας ωθήσει να προχωρήσουμε σε συναρπαστικές νέες κατευθύνσεις που ίσως δεν είχαμε

σκεφτεί ποτέ πριν.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page