top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαelisanthiN .

Πως ένας χρόνιος ασθενής μπορεί να διαχειριστεί τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού;

Ως χρόνιος ασθενής θα έχεις βιώσει τη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες να επιδεινώνει την κόπωση σου, να σε κάνει να αισθάνεσαι ζάλη, ναυτία ακόμη και να σου προκαλεί δερματικά εξανθήματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.


Εάν δεν αναλάβεις δράση να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, να μάθεις να προσαρμόζεις τον οργανισμό σου σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως με την έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή κρύο μπορεί να προκαλέσεις περισσότερο πόνο και άλλες δυσκολίες στο σώμα σου.





Ποιοι είναι οι πέντε πιο σημαντικοί τρόποι διαχείρισης της ζέστης;


1. Έρευνα: Μελέτησε την ασθένεια και τα φάρμακα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσα πιο πολλά γνωρίζεις τόσο πιο εύκολα μπορείς να θέσεις υπό τον έλεγχο σου τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την ασθένεια σου τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σημαντικό να ρωτάς και να ενημερώνεσαι από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σου. Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να επιδεινώσουν την κατάσταση σου. Για παράδειγμα, ο λύκος χαρακτηρίζεται από φωτοευαισθησία και μπορεί να εκδηλωθούν δερματικά εξανθήματα, υπερβολική κόπωση ή ακόμη και αύξηση του πόνου. Επίσης, κάποια από τα φάρμακα σου μπορεί να επηρεάζονται από την αντίδραση του σώματος να ρυθμίσει την θερμοκρασία του.


2. Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να εμποδίσουν το σώμα σου να είναι σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Σημαντικό είναι όπου και αν βρίσκεσαι ότι και αν κάνεις να έχεις νερό μαζί σου. Κάποιες ενδείξεις που δηλώνουν σημάδια αφυδάτωσης μπορεί να είναι: η απώλεια όρεξης, το ξηρό δέρμα, ο μειωμένος όγκος ούρων ή ασυνήθιστα σκούρα ούρα, η ανεξήγητη κόπωση, ταχεία αναπνοή και ζάλη.




3. Γνώρισε τα όρια σου: Ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αύξηση της θερμοκρασίας. Γνωρίζοντας καλά ποια είναι τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου μπορείς να το διαχειριστείς και να προσαρμόσεις τις δραστηριότητες και τα ταξίδια σου με τρόπο που μπορείς να προλαμβάνεις καταστάσεις. Διαχειρίσου την ενέργεια και τα συναισθήματα σου με μικρά διαλλείματα κατά την διάρκεια επίτευξης μιας εργασίας και χαλάρωσε το σώμα σου με ένα μπάνιο.


4. Προστάτεψε τον εαυτό σου: Μπορείς να προστατέψεις τόσο το σώμα σου εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μάθε περισσότερα εδώ.




5. Έλεγξε τις προσδοκίες σου: Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για σένα αυτό το καλοκαίρι είναι να προσαρμόσεις τις προσδοκίες για το τι «πρέπει» ή «δεν πρέπει» που μπορείς να φέρεις εις πέρας. Για παράδειγμα τους χειμερινούς και δροσερούς μήνες μπορεί να έχεις μια συνήθεια να περπατάς στο πάρκο 9:00-11:00 π.μ ή 4:00 – 6:00 μ.μ. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτή η συνήθεια θα πρέπει να προσαρμοστεί άλλες ώρες μέσα στη μέρα γιατί έχει αρκετή ζέστη. Το σημαντικό είναι να συνεχίσεις ακόμη και τις μέρες με αρκετή ζέστη να κάνεις τα πράγματα που θέλεις ή πρέπει να κάνεις, αλλά ταυτόχρονα να έχεις σαν προτεραιότητα την υγεία σου. Άκουσε το σώμα σου και άφησε το να ξεκουραστεί όταν χρειαστεί.


Όταν αποφασίσεις να γίνεις ένας ενεργός διαχειριστής της ασθένειας σου θα παρατηρήσεις σημαντικές αλλαγές στη ποιότητα της ζωής σου.
Θα έχεις την ευκαιρία να αναγνωρίζεις πως επηρεάζουν το σώμα σου οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στις καιρικές συνθήκες γεγονός που θα σε βοηθήσει να δράσεις και να αποφύγεις έντονες επιπτώσεις για την υγεία σου.
Επικοινώνησε μαζί μου για να μάθεις πως μπορείς να αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου.

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page