top of page
Αναζήτηση

7 tips πρόληψης και διαχείρισης χρόνιας ασθένειας

Η πρόληψη και η διαχείριση της χρόνιας νόσου απαιτεί συχνά από τους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής και προσαρμογές στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Υπάρχουν επτά απλές τροποποιήσεις στο τρόπο ζωής που μπορεί να εφαρμόσει κάθε άτομο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του.


1. Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, παράλυση, νεφρική ανεπάρκεια και έμφραγμα. Οι ασθενείς θα πρέπει να κατανοήσουν τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και πώς μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι ιδανικές τιμές κυμαίνονται από 105/73 mm/Hg έως 147/91 mm/Hg και εξαρτάται από την ηλικιακή κατηγορία, και γενικά της ιδιαιτερότητες του ασθενή. Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να ενημερώσει σε προσωπικό επίπεδο ποιες είναι η ιδανικές τιμές για τον καθένα.

Ο ρόλος του γιατρού είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να παραμείνουν υγιέστεροι και να αποτρέψουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, μέσα από την συνεργασία με τον ασθενή και την παρότρυνση παρακολούθησης και ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Πέραν της παρακολούθησης, ο υγιεινός τρόπος ζωής που αφορά διατροφή και άσκηση, καθώς και η διαχείριση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη πρόληψη εμφάνισης αρτηριακής πίεσης.


2. Έλεγχος της χοληστερόλης

Οι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Οι γιατροί θα πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τους για το τι είναι υψηλή χοληστερόλη, τι σημαίνουν τα επίπεδά τους και τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα επίπεδά τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να λάβουν μέτρα για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να μειώσουν την υψηλή χοληστερόλη.3. Μείωση της γλυκόζης στο αίμα

Για ασθενείς με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η καλύτερη κατανόηση του τι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης τους μπορεί να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο εντοπισμός και η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφίμων είναι το κλειδί για να βοηθηθούν οι ασθενείς με μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης να λάβουν τα σωστά βήματα προς μια πιο υγιεινή διατροφή.


4. Σωματική Δραστηριότητα

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται να ενσωματώσουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Με την βοήθεια του Health Coaching και των προγραμμάτων ενδυνάμωσης οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η δραστηριότητα για τη συνολική ευεξία και να λάβουν από τον Health Coach υποστήριξη για να εντοπίσουν τρόπους που θα τους καθιστούν πιο δραστήριους.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται, να λειτουργούν και να κοιμούνται καλύτερα. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας.


5. Υγιεινή Διατροφή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης χρόνιων ασθενειών είναι η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Για παράδειγμα, η πραγματοποίηση απλών διατροφικών αλλαγών, όπως η κατανάλωση λιγότερου αλατιού, με τη μείωση της ποσότητας έτοιμου και γρήγορου φαγητού, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν ή να αποτρέψουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μέσα από το Health Coaching το άτομο μπορεί να εντοπίσει ποιες είναι οι δικές του διατροφικές επιλογές που επιβαρύνουν την υγεία του και σε συνεργασία με ένα κλινικό διατροφολόγο και τη σημαντική στήριξη και υποστήριξη του προγράμματος να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.


6. Απελευθέρωση Βάρους

Εάν ένας ασθενής έχει δείκτη μάζας σώματος σε εύρος υψηλότερο από το κανονικό, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής του υγείας. Ακόμη και μια απώλεια βάρους τόσο μικρή όσο 5-10% μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία. Οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μέτρα για να χάσουν βάρος αυξάνοντας τη σωματική τους δραστηριότητα και αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ο Health Coach μπορεί να βοηθήσει όποιον επιθυμεί να προάγει την υγεία του, να κάνει μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής του και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.


7. Διακοπή Καπνίσματος

Οι ασθενείς οι οποίοι είναι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Εάν ένας ασθενής καπνίζει, η διακοπή του είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας του. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία και τεχνικές διακοπής του τσιγάρου, όπου μέσα από την θέληση και δέσμευση του καπνιστή μπορεί βήμα βήμα να μειωθεί και στην τελική να διακοπεί. Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν εργαλείο μείωσης της βλάβης και δεν πρέπει να συνιστώνται για χρήση ώστε να γίνει διακοπή του καπνίσματος.


Οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε σε πανικό και αναβλητικότητα, μόνο με την σκέψη να φέρουμε αλλαγές στο ήδη πολυάσχολο πρόγραμμα μας. Να τονίσουμε πως οι αλλαγές στο τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να είναι σημαντικές ή δύσκολες.


Δεν είσαι μόνος! Επικοινώνησε μαζί μου 99200754 και μέσα από το Health Coaching μπορείς βήμα βήμα να φέρεις και να υιοθετήσεις υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και να διακόψεις ανθυγιεινές συνήθειες.
Το σημαντικότερο γίνεται μια ολιστική προσέγγιση, όπου η κάθε αλλαγή επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς της ζωής.
9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page