top of page
Αναζήτηση

7+1 σημαντικά βήματα αντιμετώπισης της χρόνιας ασθένειας

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα σπάσιμο ποδιού ή μια ίωση ξέρεις ότι θέλει το χρόνο του να θεραπευτεί. Γνωρίζεις εξαρχής ότι σε ένα χρονικό διάστημα η υγεία σου θα αποκατασταθεί.

Μιλώντας για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και για άλλες χρόνιες παθήσεις χωρίς μια ολιστική προσέγγιση οι επιπτώσεις διαρκούν μια ζωή.

Ένας χρόνιος ασθενής έχει δυο επιλογές είτε να ζει καθημερινά την χρόνια ασθένεια του και να έρχεται αντιμέτωπος με συμπτώματα και προβλήματα που εμφανίζονται μέσα στη μέρα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, είτε να αναλάβει το 100% της ευθύνης και να διαχειριστεί την ασθένεια αντί να την αφήσει να τον ελέγχει.


Οκτώ χρήσιμες στρατηγικές αντιμετώπισης της χρόνιας ασθένειας όπως αναφέρθηκαν και σε δημοσίευση του Harvard University.


1. Δημιούργησε ένα κουτί με πληροφορίες. Από την στιγμή που θα διαγνωσθείς με μια χρόνια κατάσταση υγείας οφείλεις στον εαυτό να γνωρίζει κάθε σημαντική πληροφορία. Μάθε και κατανόησε όσα περισσότερα μπορείς από τους γιατρούς και κάθε επαγγελματία υγείας που μπορεί να γνωρίζει γι’ αυτό. Μπορείς βέβαια να συνεχίζεις την έρευνα σου μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες και δημοσιεύσεις, για να είσαι όσο γίνεται πιο ενημερωμένος για κάθε νεότερο. Είναι σημαντικό να διασταυρώνεις με τον γιατρό σου κάθε πληροφορία που σε αφορά και την μαθαίνεις από το διαδίκτυο.


2. Ανάλαβε το 100% της ευθύνης για την υγεία σου: Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μάθεις να ακούς το σώμα σου, να παρακολουθείς και να καταγράφεις τις αλλαγές που συμβαίνουν. Για παράδειγμα εάν έχεις υπέρταση, εφάρμοσε στην καθημερινή σου ρουτίνα τον έλεγχο της αρτηριακής σου πίεσης και κράτησε σημειώσεις. Για οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια μπορείς να καταγράψεις μετρήσεις που συσχετίζονται με αυτήν, καθώς και να παρακολουθείς τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και όρεξης που έχεις. Η κατ’οίκων παρακολούθηση και καταγραφή σου επιτρέπει να εντοπίζεις με ευκολία ποιες είναι οι επιβλαβείς συνθήκες που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση σου. Καθώς κρατώντας σημειώσεις μπορείς να ενημερώνεις εμπεριστατωμένα και τον επαγγελματία υγείας που σε παρακολουθεί και να έχεις καλύτερη ανταπόκριση.


3. Δημιούργησε μια ομάδα γύρω από εσένα: Ο γιατρός δεν είναι ο μοναδικός που μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την κατάσταση σου. Βασικό μέλος της ομάδας σου μπορεί να είναι και ένας σύμβουλος υγείας (Health Coach),

που σκοπό έχει να σε ενθαρρύνει και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις πραγματικές σου δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τη διαχείριση των επιπτώσεων και τον έλεγχο των συναισθηματικών εναλλαγών.


Ακόμη, μπορεί να σε καθοδηγήσει στη διακοπή επιβλαβών συνηθειών για την υγεία σου, όπως κάπνισμα , αλκοόλ και στη υιοθέτηση αλλαγών που προάγουν την υγεία σου. Η ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο διατροφολόγο , φυσιοθεραπευτή, και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.


4. Συντόνισε τη φροντίδα σου: Ένας χρόνιος ασθενής επισκέπτεται δυο, τρεις ή ακόμη και περισσότερους ειδικευόμενους γιατρούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ή ακόμη και των ασθενειών. Είναι σημαντικό να συλλέξεις πληροφορίες από όλους και να ζητήσεις από τον γενικό σου γιατρό ή τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να συντονίσει όλη την πληροφορία που έχεις μπροστά σου. Για τη επιτυχία της οποιασδήποτε θεραπείας χρειάζονται να γίνουν από τον ασθενή μικρές αλλαγές και στον τρόπο ζωής.


5. Κάνε μια επένδυση για την υγεία σου: Η επένδυση σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο οικονομική αλλά αφορά κυρίως την ενέργεια, τον χρόνο και την δέσμευση. Όλα αυτά θα χρειαστούν για να γίνουν οι μικρές αυτές αλλαγές , όπως το να απελευθερώσεις βάρος, να διακόψεις το κάπνισμα και να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου. Οι μικρές αλλαγές θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα μέχρι και να ζήσεις περισσότερο. Σύντροφος και συνεργάτης στην αλλαγή σου μπορεί να είναι ο Health Coach.



6. Οικογενειακή υπόθεση: Τα μέλη της οικογένειας σου μπορεί να γίνουν σύμμαχοι στο εγχείρημα σου για τις μικρές αλλαγές. Προσκάλεσε μέλη της οικογένειας και φίλους, αυτό θα προάγει την υγεία σε όλα τα μέλη.


7. Διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής: Το να θυμάσαι να παίρνεις ένα χάπι την ημέρα είναι πολλές φορές δύσκολο. Πόσο μάλλον να έχεις να διαχειριστείς περισσότερα. Ακόμη και η γνώση για τα φάρμακα που παίρνεις , γιατί τα παίρνεις, πώς είναι καλύτερα να τα παίρνεις, ποια προβλήματα μπορεί να παρατηρήσεις, είναι σημαντικά στο πλαίσιο ενημέρωσης για την υγεία σου.


8. Προσοχή στην κατάθλιψη: Σημαντικό σημείο στην αντιμετώπιση της χρόνιας κατάστασης είναι η διαχείριση των συναισθημάτων. Ο έλεγχος των σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων μπορούν να βοηθήσουν τον χρόνιο ασθενή να αντιμετωπίζει την ασθένεια του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιθυμείς να εντάξεις στην ομάδα διαχείρισης της ασθένειας σου ένα Health Coach; Επικοινώνησε μαζί μας 99 200 754 να μάθεις τα οφέλη και πως μπορείς να ζήσεις μέσα σε λίγους μήνες μια πιο ποιοτική ζωή.
16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page