top of page
Αναζήτηση

Πως μπορώ να ελέγξω την παρουσία του άγχους στη ζωή μου

Τι είναι αυτό που σου προκαλεί άγχος;


Τα οικονομικά, τα θέματα της υγείας, η δουλεία και η οικογένεια είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους. Τα σημάδια για την παρουσία του άγχους μπορεί να είναι σωματικά, όπως ο πόνος στο στήθος, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, η απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και άλλα. Μπορεί επίσης να είναι συναισθηματικά συμπτώματα, όπως η κακή διάθεση, ο θυμός, η επιθυμία απομόνωσης ή ακόμη και γνωστικά συμπτώματα, όπως τα προβλήματα μνήμης , αδυναμία συγκέντρωσης κ.α.

Ακολουθούν επτά βήματα που μπορούν να σου δώσουν λύση στην πρόληψη της παρουσίας του άγχους.





1. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για την ημέρα, την εβδομάδα και τον μήνα σου.

Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις τον έλεγχο της στιγμής, αλλά και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών σου. Καθώς ορίζεις τους στόχους σου, μην ξεχνάς ότι είναι σημαντικό να λες «όχι» σε επιπλέον ευθύνες, όταν το πρόγραμμά σου είναι ήδη φορτωμένο.


2. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης

Τέτοιες τεχνικές είναι ο διαλογισμός και η γιόγκα. Όταν πραγματοποιούνται τακτικά, αυτές οι τεχνικές μπορούν να μειώσουν τα καθημερινά επίπεδα άγχους και να ενισχύσουν τα συναισθήματα χαράς και γαλήνης. Αυξάνουν, επίσης, την ικανότητά σου να παραμένεις ήρεμος και συγκεντρωμένος σε συνθήκες στρες.



3. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Ακόμα και μια μικρή βόλτα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από κάθε είδους ανησυχία και, κατ’ επέκταση, να ενισχυθεί σημαντικά τη διάθεσή σου. Δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να προλάβεις την εμφάνιση του άγχους.


4. Προσοχή στη Διατροφή σου

Η κατανάλωση επεξεργασμένων και έτοιμων φαγητών, λιπαρών και ζαχαρούχων σνακ, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείρισή του.



5. Κάνε μια παύση και ξεκουράσου

Για να είσαι σε θέση να σκέφτεσαι καθαρά και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το άγχος που νιώθεις, είναι σημαντικό να εξοικονομείς λίγα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας για χαλάρωση. Στην περίπτωση, επίσης, που δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς ή έχεις κακή ποιότητα ύπνου, διαμόρφωσε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης. Ένταξε στη ρουτίνα σου μια χαλαρωτική προετοιμασία πριν την ώρα του ύπνου, μακριά από οθόνες και οτιδήποτε σε κρατάει σε εγρήγορση.


6. Κράτησε επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Επικοινώνησε με άτομα που σε κρατούν ήρεμο και σου παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Μέσα από την επαφή σου με φίλους και οικογένεια θα έχεις την ευκαιρία να προκαλέσεις την έκκριση ορμονών, της χαράς και τις ευτυχίας, όπου καταπραΰνουν το νευρικό μας σύστημα και μας ανακουφίζουν από το άγχος.


7. Στο τέλος κάθε ημέρας…

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι έχεις πετύχει. Κράτησε μια θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και εκφράσου με ευγνωμοσύνη για όλα τα ευχάριστα που συμβαίνουν στη ζωή σου.


Μέσα από τις συνεδρίες Health Coaching μπορείς να ανακαλύψεις και να θέσεις σε εφαρμογή τα εργαλεία που σε βοηθάνε να διαχειριστείς το άγχος σου.
37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page