..για να διατηρήσεις την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ιατρικής συσκευής που έχεις στο σπίτι
Η παρακολούθηση και η σωστή διαχείριση μιας χρόνιας ασθένειας πολλές φορές απαιτεί τη χρήση ιατρικής συσκευής. Τα περισσότερα σπίτια έχουν τουλάχιστον μια και κρίνεται απαραίτητο για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της να γνωρίζει ο χρήστης τις πέντε σημαντικές οδηγίες που ακολουθούν.
1. Πώς λειτουργεί η συσκευή: Πριν από την χρήση της ιατρικής συσκευής, διάβασε με ιδιαίτερη προσοχή τις πληροφορίες που βρίσκονται μέσα στη συσκευασία. Σε περίπτωση που επιθυμείς περισσότερες λεπτομέρειες και έχεις κάποιους ενδοιασμούς για τη χρήση και την συντήρηση της ρώτησε τον γιατρό ή τον προμηθευτή σου και κράτα σημειώσεις. Φύλαξε τις οδηγίες χρήσης κοντά στη συσκευή σου.
Δώσε προσοχή σε λαμπάκια και προειδοποιητικά μηνύματα σφαλμάτων και να είσαι εξοικειωμένος με το τι σημαίνουν. Σε περίπτωση που παρουσιάζεται κάποιο μήνυμα και δεν γνωρίζεις τι μπορεί να είναι κάλεσε τον προμηθευτή για βοήθεια. Ανάφερε στον γιατρό ή τον προμηθευτή της συσκευής σου τυχόν νέα προβλήματα που έχεις με τη συσκευή.
2. Συντήρηση και Χρήση σύμφωνα με τον κατασκευαστή: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την λειτουργία της συσκευής; Μήπως χρειάζεται για να λειτουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, τηλέφωνο ή σύνδεση σε υπολογιστή;
Έλεγξε εάν το σπίτι σου, το γραφείο ή και γενικά ο χώρος που επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις την ιατρική συσκευή είναι κατάλληλος για αυτήν. Μήπως οι σκάλες, οι πόρτες, τα μπάνια, οι καλωδιώσεις του σπιτιού παρουσιάζουν προβλήματα;
Φρόντισε τη συσκευή σου και λειτούργησε την σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διάβασε τις οδηγίες για την φροντίδα της ιατρικής συσκευής και ακολούθησε τις για καθάρισμα, αντικατάσταση μπαταριών, φίλτρων, προστασία της συσκευής σου (π.χ. κρατήστε τα τρόφιμα και τα ποτά μακριά). Μπορείς να μεταφέρεις με ασφάλεια τη συσκευή σου από το σπίτι, στη δουλειά, ή στην εκκλησία και σε άλλα μέρη διακοπών; Έλεγξε εκ των προτέρων για να δεις εάν αυτά τα άλλα μέρη είναι κατάλληλα για τη συσκευή σου.
Απόσυρε μετά από χρήση την ιατρική σου συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
3. Εφεδρικό σχέδιο και προμήθειες. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις εάν η συσκευή σου δεν λειτουργεί. Είναι σημαντικό να έχεις αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης για προμηθευτές, πρακτορείο οικιακής φροντίδας, γιατρό και κατασκευαστή. Βεβαιώσου ότι έχεις τους αριθμούς τηλεφώνου που μπορεί να καλύψει όλο το 24ωρο. Εάν χρειάζεται, κράτησε επιπλέον μπαταρίες για τη συσκευή σου. Μάθε πώς να τις αντικαταστήσεις.
4. Εκπαίδευσε την οικογένεια και τους φροντιστές σου σχετικά με την ιατρική συσκευή σου. Ζήτησε τους να κάνουν μια πρακτική επίδειξη για να σου δείξουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τη συσκευή.
5. Κράτησε τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μακριά από την ιατρική σου συσκευή. Να είσαι βέβαιος πως η φύλαξη της συσκευής και η προσβασιμότητα της από παιδιά και κατοικίδια είναι ασφαλής. Μην αφήνεις τα παιδιά να παίζουν με καντράν, ρυθμίσεις, διακόπτες ενεργοποίησης/απενεργοποίησης, σωλήνες, αεραγωγούς μηχανής ή ηλεκτρικά καλώδια. Μην αφήνεις τα κατοικίδια να μασούν ή να παίζουν με ηλεκτρικά καλώδια.
Τέλος, είναι σημαντικό να επικοινωνείς συχνά με το γιατρό σου και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι για να ελέγξεις την κατάσταση της υγείας σου και εάν υπάρχουν νέες συνθήκες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που εσύ ή ο φροντιστής σου χρησιμοποιείτε τη συσκευή.
Comments