top of page
Αναζήτηση

Γιατί η αυτό-αποδοχή (self-acceptance ) είναι σημαντική όταν έχετε κάποια Χρόνια Ασθένεια

Έγινε ενημέρωση: 28 Μαρ 2022
Γνωρίζω πολύ κόσμο όπου ανεξάρτητα αν έχει κάποια χρόνια ασθένεια ή όχι προσπαθεί να φθάσει στην αυτό-αποδοχή. Σκοπός αυτής της αναζήτησης είναι ο άνθρωπος να αγαπήσει τον εαυτό του, να αναγνωρίσει τα όσα αξίζει σαν προσωπικότητα, καθώς και να ανακαλύψει τις δυνατότητες του.


Από την άλλη μια κακία φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού καθημερινά κριτικάρει τον εαυτό μας και συνεχώς το γεμίζει με αρνητικά και άσχημα σχόλια, όπως «δεν μπορείς να τα καταφέρεις», «δεν αξίζεις να το έχεις», με αποτέλεσμα να μας κρατάει απομονωμένους στο εγώ μας.


Αυτή η αρνητική φωνή σε άτομα με χρόνια ασθένεια μπορεί να εκφράζεται πιο συχνά και πιο σκληρά. Το άτομο κατηγορεί τον εαυτό του, για αυτό που περνάει καθώς και το πόσο επηρεάζει τους άλλους που βρίσκονται κοντά του.

Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που προκαλεί το στρες και τις αρνητικές σκέψεις. Τα ερωτήματα εδώ είναι:


“Πώς αποδέχεσαι το γεγονός ότι θα είσαι χρόνια άρρωστος,

και το ενδεχόμενο να μην γίνεις ποτέ εντελώς καλά είναι πολύ μικρό;”


«Πώς μπορείς να αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες και ασχολίες,

με σκοπό να προσαρμοστεί η ζωή σου με μια χρόνια ασθένεια;»


Η λέξη αλλαγή δημιουργεί ένα εσωτερικό πανικό με αποτέλεσμα πολλές φορές να επηρεάσει τον τρόπο διαχείρισης της ασθένειας, καθώς και την εξέλιξη της νόσου.


Η διαδικασία της αυτό-αποδοχής μπορεί να πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έχει αρκετά στάδια που πρέπει το άτομο να περάσει, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η οικογένεια και οι φίλοι, ακόμη μπορεί να επηρεάζονται από ισχυρές θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να εμφανίζονται όταν το άτομο μπαίνει σε μια νέα φάση στη ζωή του.


Σύμφωνα με τον Shepard (1979), η αυτό-αποδοχή είναι η ικανοποίηση ή η ευτυχία ενός ατόμου με τον εαυτό του όπου θεωρείται απαραίτητο για την καλή του ψυχική υγεία. Η αυτό-αποδοχή περιλαμβάνει αυτό-κατανόηση καθώς και ρεαλιστική και υποκειμενική επίγνωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών κάποιου.

Πως να αποδεχτείς μια χρόνια ασθένεια;


1. Αντιμετωπίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα

Αφού διαγνωσθήκες με μια χρόνια ασθένεια, έχεις πολλά να αντιμετωπίσεις, όπως τα σωματικά συμπτώματα, τα πρακτικά προβλήματα που εμφανίζονται στην καθημερινότητά σου αλλά και μια χιονοστιβάδα από αρνητικά συναισθήματα και ανησυχίες για τον μέλλον.


Επιθυμείς να αντιμετωπίσεις τον θυμό, την δυσαρέσκεια, το άγχος και την μοναξιά;


Δώσε τέλος στην αντίσταση και στην αποφυγή των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Με σκοπό να καταπνίξεις τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργείς ένα φαύλο κύκλο, αφού καταφεύγεις σε επιβλαβείς συνήθειες για τον εαυτό σου όπως είναι η υπερκατανάλωση τροφής, γεγονός που σε κάνει δυστυχισμένο.


Δράση:

  • Κάνε ένα βήμα πίσω!

  • Πάρε μια εισπνοή και μια παρατεταμένη εκπνοή.

  • Στην συνέχεια, άφησε τον εαυτό σου να νιώσει αυτό που θέλει να νιώσει. Όμως εσύ καθώς στέκεσαι μακριά και τον βλέπεις παρατήρησε τις ανησυχίες του, την απογοήτευση και τον θυμό του. Παρατήρησε επίσης τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που βρίσκονται τώρα κλεισμένα σε ένα άσπρο μπαλόνι το οποίο φεύγει και πάει μακριά , ψηλά στον ουρανό.

  • Και εστίασε τώρα στην αναπνοή σου μέχρι να μειωθεί η ένταση των συναισθημάτων.


2. Γράφοντας την δικιά σου Ιστορία


Αποδέχεσαι την ύπαρξη της χρόνιας ασθένειας στη ζωή σου. Όμως δυσκολεύεσαι να αποδεχθείς το ότι δεν μπορείς να κάνεις δραστηριότητες που αγαπάς και έκανες μέχρι τώρα, περιορίζεις την κοινωνικότητα σου και βρίσκεις εμπόδια στην εργασία σου.


Σταμάτησε να συγκρίνεις τον τωρινό σου εαυτό με άλλους ή με τον προηγούμενο , υγιή σου εαυτό. Μην εστιάζεις στις αδυναμίες σου αλλά επικεντρώσου στα θετικά και στην καλύτερη εκδοχή του σημερινού σου εαυτού. Μπορείς να είσαι ένα άτομο με όνειρα, ελπίδα και αστείες ιδιοτροπίες.


Γράψε την δικιά σου ιστορία. Τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα; Να περνάς όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα; Να κάνεις ένα κόσμο καλύτερο; Επαναπροσδιόρισε τα θέλω σου και αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ολοκληρωμένο σαν προσωπικότητα και βάλε νέους εφικτούς στόχους μαζί με την χρόνια ασθένεια σου.


3. Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα


Η καθημερινότητα σου με την χρόνια ασθένεια θα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Συμπεριλαμβάνει απροσδόκητες εξάρσεις και νέα εμπόδια και θα πρέπει να είσαι σε θέση να τις αποδεχτείς και να τις αντιμετωπίσεις.


Εμπιστεύσου τις ικανότητες σου, το έχεις, μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε κατάσταση σου μόνος ή με μια μικρή βοήθεια από κάποιον. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ένα χαμόγελο ή ακόμη και ένα δάκρυ θα το ξεπεράσεις.


Υπάρχουν βασικές τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με σκοπό κάτι τέτοιες στιγμές εκπλήξεων να μπορείς με βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση να τις αντιμετωπίσεις. Σκέψου τις στιγμές στη ζωή σου που κατάφερες το ακατόρθωτο για σένα τότε και άντλησε δύναμη και θετική ενέργεια για να αντιμετωπίσεις το σήμερα.


«Μόλις αποδεχθούμε τα όρια μας, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε» - Albert Einstein
38 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page